A w naszej ojczyznie najbardziej rozpowszechniony jest zwyczaj podawania herbaty w filizankach i w szklankach

Posted in Uncategorized  by admin
September 12th, 2018

A w naszej ojczyźnie najbardziej rozpowszechniony jest zwyczaj podawania herbaty w filiżankach i w szklankach. Filiżanki na spodkach z łyżeczkami ułożonymi tak, aby ucho filiżanki i rączka łyżeczki znajdowały się po prawej ręce gościa ustawia się na talerzykach przykrytych małymi płóciennymi lub częściej bibułkowymi serwetkami do ust. Przygotowane w ten sposób nakrycia ustawia się na tacy. Tacę zależnie od rodzaju przykrywa się odpowiednio serwetką. Obok filiżanek należy umieścić cukiernicę napełnioną cukrem kryształem lub kostkowym. Do nabierania kryształu łyżeczka, do cukru w kostkach specjalne szczypczyki. Dzbanuszek ze śmietanką lub talerzyk z pokrajaną w cienkie plasterki cytryną uzupełnią zastawę tacy. Przed pokrajaniem cytrynę należy umyć, gdyż w ten sposób unika się obierania jej ze skórki, a zarazem straty cennego aromatu skórki. Do nabierania cytryny jest potrzebny specjalny mały widelczyk. Przygotowaną w ten sposób t acę z nakryciem i nalaną w kuchni gorącą herbatą podaje się gościom. Ostatnio coraz bardziej rozszerza się moda angielska nalewania herbaty gościom przy stole ze specjalnego dużego czajnika z wkładką, a, wówczas odpada konieczność posiadania małego czajnika do przyrządzania tzw. esencji. Podobną rolę spełnia niejednokrotnie termos używany jedynie do tego celu. [hasła pokrewne: , , zupa rybna inaczej ]

Tags:

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: zupa rybna inaczej