Curry laksa z kurczakiem z tofu
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 300 g chińskiego makaronu pszenno-jajecznego
- 200 g tofu
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 300 ml mleczka kokosowego
- pół słoiczka czerwonej pasty curry
- 1 papryczka chilli
- świeży imbir
- 2 trawy cytrynowe
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 20 g orzechów nerkowca
- kurkuma
- sos rybny
- cukier trzcinowy
- oliwa z oliwek
- ciemny sos sojowy
- świeża kolendra
- limonka
- szczypiorek
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Trawę cytrynową obieramy i bardzo cienko kroimy. Imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach, szalotki, chilli i czosnek bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego kurczaka i chwilę podsmażamy. Dodajmy posiekane szalotki, trawę cytrynową, starty imbir, chilli i łyżeczkę kurkumy. Mieszamy i smażymy przez chwilę. Pod koniec smażenia wsypujemy zmiksowane lub rozgniecione w moździerzu orzechy nerkowca. W garnku gotujemy bulion, dodajemy zawartość patelni, czerwoną pastę curry, 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, 3 łyżki sosu rybnego i wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Zupę doprawiamy sosem sojowym. Tofu osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry 1 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy tofu z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy i przekładamy po jednym plastrze na dno każdego talerza. Dodajemy ugotowany makaron i zalewamy zupą. Posypujemy świeżą kolendrą i szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z limonki. [więcej w: maziec, pizzeria wieliczka, zupa rybna inaczej ]