Dwukolorowy sernik
Składniki na 12 porcji:
- 1 kg twarogu
- 11 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 margaryna
- 2 łyżki kaszy mannej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- proszek do pieczenia
- kakao
- olej
- czekolada
Twaróg mielimy trzykrotnie. Rozbijamy 5 jajek i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy na puch ze szklanką cukru, powoli dodajemy margarynę oraz zmielony twaróg, cały czas ucierając. Wsypujemy kaszę i mąkę ziemniaczaną. Na koniec do masy serowej dodajemy ubite na pianę białka, mieszamy. Pozostałe jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, do piany powoli wsypujemy pozostały cukier. Dalej ubijając, dodajemy po 1 żółtku. Następnie partiami wsypujemy mąkę razem z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia oraz 3 łyżkami kakao. Na koniec dodajemy 6 łyżek oleju. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera ustawionego na najniższe obroty. Formę wykładamy pergaminem i wlewamy ciasto. Na wierzch wykładamy masę serową. Sernik wstawiamy do rozgrzanego do 170 st. piekarnika i pieczemy godzinę. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta polewamy je czekoladą.
*** Składniki na sernik należy wyjąć z lodówki na godzinę przed przyrządzeniem – powinny mieć temperaturę pokojową.
*** Sernik lepiej piec dłużej i w niższej temperaturze niż w zbyt wysokiej ponieważ zbyt szybko urośnie, a potem opadnie.
[patrz też: ryba o zielonych ościach, badanie ryba o zielonych ościach, eskulap zabierzów ]