Grillowany kurczak z sałatą, awokado,orzechami i mango
Składniki:
- oliwa
- szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
- łyżka skórki otartej z pomarańczy
- miód
- sos sojowy
- sól, pieprz, kumin
- 8 ząbków czosnku
- zielona papryczka chilli
- 1 limonka
- 6 pojedynczych piersi z kurczaka
- 2 mango
- 2 awokado
- 300 g mieszanych sałat
- garść prażonych nerkowców
Szklankę oliwy wymieszaj z 3/4 szklanki soku z pomarańczy, skórką z pomarańczy, łyżką miodu oraz łyżką sosu sojowego. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 2 łyżeczki kuminu upraż na patelni, zdejmij kiedy zaczną pachnieć. Dodaj roztarty czosnek, posiekaną chilli bez pestek i szczyptę soli. Rozetrzyj na jednolitą pastę. Na patelni, na której prażył się kumin, rozgrzej 3/4 szklanki oliwy, wlej do mieszaniny przypraw i czosnku, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Dodaj 3 łyżki soku pomarańczowego oraz 3 łyżki soku z limonki, wymieszaj. Gotową marynatą polej kurczaka. Mięso kilka razy przewróć, aby dobrze się nią pokrył. Mięso przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Pokrojone na kawałki mango oraz obrane i pokrojone na kawałki awokado wymieszaj z kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego. Piekarnik rozgrzej, włączając opcję grill. Kurczaka wyjmij z marynaty i grilluj po 5 minut z każdej strony. Odstaw na kilka minut, pokrój w plasterki. Sałatę przełóż do miski, skrop kilkoma kroplami soku pomarańczowego, wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem, rozłóż na talerzach. Na sałacie ułóż plasterki kurczaka, na nich mango i awokado. Posyp nerkowcami. Resztę sosu pomarańczowego podaj obok w miseczce. [więcej w: ryba w zalewie octowej, ryba z ikrą kołobrzeg, ryba po grecku przepis ewy wachowicz ]