Hokkien char mee
Składniki:
- 300 g chińskiego makaronu pszenno-jajecznego
- 1 kapusta pekińska
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 200 kapusty chińskiej choy sum
- sos ostrygowy
- sos sojowy
- pół l bulionu
- 4 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- oliwa z oliwek
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- przyprawy: pieprz, papryka ostra
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kapustę pekińską i choy sum myjemy, suszymy i kroimy w drobne paski. Czosnek i szalotkę obieramy i drobno siekamy. Polędwicę kroimy w paski. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i wieprzowinę, doprawiamy po 1 łyżeczce pieprzy i papryki. Smażymy 5 minut. Dodajemy kapustę i fasolkę szparagową. Po kilku minutach wlewamy bulion oraz doprawiamy 2 łyżkami sosu ostrygowego i 1 łyżeczką sosu sojowego. Po zagotowaniu dodajemy makaron. Całość jeszcze raz mieszamy i podgrzewamy. Danie podajemy posypane szalotką. [więcej w: ryba w zalewie octowej, pizzeria wieliczka, zupa rybna inaczej ]