Jeżowa przekąska
Składniki na 4 porcje:
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- pół szklanki sosu chilli albo ostrego ketchupu
W małym garnuszku zagotowujemy ocet z dodatkiem cukru i sosu sojowego. Odstawiamy na kilka minut, aby marynata lekko przestygła. Filet z piersi kurczaka płuczemy pod wodą, wycieramy ręcznikiem kuchennym i tniemy na cienkie kawałeczki. Mięso przekładamy do miski, polewamy marynatą i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się zalewą. Miseczkę z mięsem przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Wykałaczki wkładamy do zimnej wody, dzięki temu łatwiej nabijemy na nie mięso. Zamarynowane paseczki kurczaka nabijamy wzdłuż na wykałaczki, formując dekoracyjne falbanki. Szaszłyki układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. i pieczemy ok 20 minut. Wyjmujemy, smarujemy sosem chilli lub ketchupem. Gotowe szaszłyki wbijamy w połówkę dużego grejpfruta, jabłko lub inny owoc.
[patrz też: jak sprawić flądrę, ryba po grecku fit, pizzeria ekler ]