Kanapkowe szaszłyki
Składniki na 16 sztuk:
- 4 tosty pszenne
- 4 plastry sera edamskiego
- 4 plastry szynki
- 8 pomidorków koktajowych
- 4 listki sałaty
- 20 dag mielonego mięsa drobiowego
- pół cebuli
- 8 plasterków bagietki
- bułka tarta
- olej
- przyprawy: sól, pieprz
Kromki pieczywa kładziemy na desce i odcinamy skórki. Każdy tost kroimy na 4 grube części. Podobnie kroimy 2 grubsze plastry sera. Każdy plaster szynki kroimy na 4 wstęgi. Pomidorki koktajlowe oraz liście sałaty myjemy i suszymy. Połowę odkładamy. 4 pomidorki przekrajamy na pół. Przygotowujemy 8 patyczków do szaszłyków. Nadziewamy na nie kolejno kawałek pieczywa, sałatę, pół pomidora, zwiniętą wstążkę szynki, kwadracik sera i znów chleb.
Szykujemy drugi rodzaj szaszłyków. Mięso mielone wkładamy do miski, rozdrabniamy, dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Podsypujemy taką ilością bułki tartej, aby dało się z niej formować małe pulpeciki. Smażymy na patelni na oleju 8 pulpecików, odkładamy je do przestudzenia. Pozostały ser kroimy na 8 ćwiartek, pomidorki na połówki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kromki bagietki, sałatę, żółty ser, połówki pomidorków i pulpeciki.
[podobne: ryba z rodziny dorszowatych, flamenco pizza, desery od najprostszych po wykwintne ]