Konserwy rybne wystepujace w bogatym, stale rozszerzanym asortymencie stanowia wazna pozycje w jadlospisie domowym
Konserwy rybne występujące w bogatym, stale rozszerzanym asortymencie stanowią ważną pozycję w jadłospisie domowym. Trwałość i stosunkowo duża odporność na temperaturę otoczenia umożliwia traktowanie konserw rybnych, jako żelaznej rezerwy na nieprzewidziane okoliczności. Konserwy rybne można wykorzystywać jako dodatek do pieczywa, a także jako cenny półprodukt stanowiący składnik różnych potraw. Przykłady zastosowania konserw rybnych do potraw podane są w przepisach. Wszystkie konserwy rybne, z wyjątkiem sardynek, podaje się po wyjęciu z puszek. Zawartość puszki lub słoika wykłada się na małe półmiseczki i dekoruje warzywami, cytryną, grzybami w occie lub innymi marynatami. Konserwy w sosie pomidorowym nie wymagają dodatków smakowych, można je dekorować listkami pietruszki, sałaty, jarmużu, selerów lub porów. Natomiast konserwy tzw. we własnym sosie, obok elementów dekoracyjnych, powinny być uzupełnione przyprawami smakowymi. Po wy ożeniu na półmisek należy je skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną cebulą lub szczypiorkiem wymieszanym z drobno posiekanym jabłkiem można także okładać niektórymi surówkami, np. z porów, cebuli, buraków z cebulą itp. lub sosem greckim albo sałatkami jarzynowymi. Dobre efekty smakowe daje również podawanie tego rodzaju konserw z dodatkiem ostrych zimnych sosów. Konserwy woleju podaje się z cytryną, która zaostrza ich nieco mdły smak. [patrz też: pizzeria flamenco, ryba z rodziny dorszowatych, ryba po grecku magdy gessler ]