Kotleciki z warzywami

Posted in Uncategorized  by admin
September 23rd, 2018

Składniki na 6 porcji:

  • 60 dag szynki lub łopatki
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • mąka
  • 10 dag szpinaku w liściach
  • 1 papryka
  • pół puszki kukurydzy
  • przyprawy: curry, chilli, sól, pieprz

Mięso myjemy, suszymy, siekamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Łączymy w misce z jajkiem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Warzywa zrumieniamy na patelni na oleju. Dodajemy do masy mięsnej i mieszamy. Szpinak przelewamy na sicie wrzątkiem,  osaczamy i lekko siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne ii siekamy miąższ. Kukurydze osączamy z zalewy, dodajemy do mięsa z papryką i szpinakiem, mieszamy. Przygotowane składniki mieszamy z taką ilością mąki, aby powstała zwarta masa. Doprawiamy ją do smaku przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy małe kotleciki i smażymy na rumiano 10minut. Podajemy na przystawkę.

[więcej w: zupa segedyńska, gorący napój z araku, ryba o zapachu ogórka ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: gorący napój z araku ryba o zapachu ogórka zupa segedyńska