Krem z kalafiora z parmezanem

Posted in Uncategorized  by admin
January 10th, 2018

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 l bulionu z kury
  • 2 cebule
  • mały seler
  • mały por
  • 2 pietruszki
  • zabek czosnku
  • oliwa
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, suszony estragon, sól, pieprz, papryka chilli
  • pół l śmietanki 30%
  • masło
  • kilka bułek lub kromek ulubionego chleba
  • 2 garście startego parmezanu
  • kwaśna śmietana 18%

Kalafiora gotuj w bulionie 40 minut. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, a resztę warzyw, oprócz czosnku, na drobne kawałki. Podsmaż na oliwie, tak aby cebula i warzywa zrumieniły się. Włóż wszystko do bulionu i gotuj na małym ogniu godzinę. Dodaj po pół łyżeczki każdej z przypraw, śmietankę 30% i łyżkę masła. Zmiksuj na krem. Pieczywo skrop oliwą, zrumień w piekarniku lub na patelni i natrzyj roztartym czosnkiem. Wlej zupę do talerzy. Każda porcję posyp parmezanem i udekoruj kleksem śmietany 18%. Podaj z grillowanym pieczywem. [przypisy: pizza Poznań, Pizza Kielce, Pizza zamość ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)