Krewetki w sosie curry
Składniki na 2 porcje:
- 12 krewetek
- ananas
- 400 ml mleczka kokosowego
- sos rybny
- czerwona pasta curry
- olej kokosowy
- 1 limonka
- 5 liści kaffiru
- pół pęczka kolendry
- 160 g ryżu jaśminowego
- cukier kokosowy
Na patelni rozgrzej olej, dodaj 2 łyżki czerwonej pasty curry i smaż do uwolnienia się aromatu. Dodaj obrane i oczyszczone krewetki, wymieszaj je z pastą i dopraw 2 łyżkami sosu rybnego oraz 1 łyżką cukru kokosowego. Smaż 3 minuty. Wlej mleczko kokosowe i zagotuj. Dodaj 8 plastrów ananasa pokrojonego w małe kawałki, sok z limonki, liście kaffaru oraz drobno pokrojoną kolendrę. Wymieszaj i gotuj 3 minuty. Krewetki podawaj z ryżem jaśminowym. Do smaku można całość posypać kolendrą. [podobne: ryba w zalewie octowej, pizzeria wieliczka, zupa rybna inaczej ]
*** Zamiast krewetek możesz użyć piersi z kurczaka