Kurczak pod pierzynką

Posted in Uncategorized  by admin
September 24th, 2018

Składniki na 4 porcje:

  • 60 dag piersi kurczaka
  • olej
  • 10 mąki
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 2 łyżki mleka
  • 10 dag bułki tartej
  • wiórki kokosowe
  • 2 brzoskwinie
  • 1 papryka
  • 8 plastrów żółtego sera
  • cebula

Piersi kurczaka myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Koimy je na 8 równych plastrów, każdy rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Z dwóch stron oprószamy przyprawami. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jajka i dodajemy mleko, a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą z dwiema łyżkami wiórków kokosowych. Piersi obtaczamy kolejno w mące, jajku z mlekiem i bułce z wiórkami. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na złoty kolor ok. 10 minut. Brzoskwinie płuczemy, usuwamy z nich pestki, połowę kroimy w plasterki, resztę w kostkę. Paprykę kroimy na kawałki, a obraną cebulę w krążki. Mięso układamy na blasze, przykrywamy plastrami owoców i serem. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 st. Paprykę, resztę brzoskwiń i cebulę skrapiamy olejem i posypujemy solą. Podajemy do mięsa.

[patrz też: jak sprawić flądrę, ryba po grecku fit, pizzeria ekler ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: jak sprawić flądrę pizzeria ekler ryba po grecku fit