Kurczak pod pierzynką
Składniki na 4 porcje:
- 60 dag piersi kurczaka
- olej
- 10 mąki
- 2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz
- 2 łyżki mleka
- 10 dag bułki tartej
- wiórki kokosowe
- 2 brzoskwinie
- 1 papryka
- 8 plastrów żółtego sera
- cebula
Piersi kurczaka myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Koimy je na 8 równych plastrów, każdy rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Z dwóch stron oprószamy przyprawami. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jajka i dodajemy mleko, a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą z dwiema łyżkami wiórków kokosowych. Piersi obtaczamy kolejno w mące, jajku z mlekiem i bułce z wiórkami. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na złoty kolor ok. 10 minut. Brzoskwinie płuczemy, usuwamy z nich pestki, połowę kroimy w plasterki, resztę w kostkę. Paprykę kroimy na kawałki, a obraną cebulę w krążki. Mięso układamy na blasze, przykrywamy plastrami owoców i serem. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 st. Paprykę, resztę brzoskwiń i cebulę skrapiamy olejem i posypujemy solą. Podajemy do mięsa.
[patrz też: jak sprawić flądrę, ryba po grecku fit, pizzeria ekler ]