Kuskus z warzywami i cieciorką
Składniki:
- 50 ml wywaru warzywnego
- 4 pomidory pellati z puszki
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 150 g czerwonej papryki
- 150 g zielonej papryki
- 4 ziemniaki
- 150 g cebuli
- 150 ml soku pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cynamon, kolendra, kmin rzymski
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 150 g cukini
- cytryna
- 400 g kuskusu
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- 6 nitek szafranu
- 4 łyżki namoczonych rodzynek
- świeże zioła
- kilka świeżych pomidorów
Do wywaru warzywnego wrzuć pomidory pellati, fasolkę szparagową, pokrojone w kostkę papryki, ziemniaki i cebulę, dodaj sok pomidorowy oraz zmiażdżony czosnek i wszystko wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i świeżymi ziołami. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodaj ciecierzycę, pokrojoną w słupki cukinię oraz 150 ml soku z cytryny. Wymieszaj, przykryj, zmniejsz płomień i gotuj 4 minuty. Kuskus zalej wrzącym bulionem z dodatkiem szafranu i odstaw pod przykryciem, żeby wchłonął płyn. Dodaj rodzynki. Kuskus podaj polany duszonymi warzywami, udekorowany ziołami i plastrami pomidorów.
[hasła pokrewne: ryba w zalewie octowej, ryba z ikrą kołobrzeg, ryba po grecku przepis ewy wachowicz ]