Kwas porzeczkowy

Posted in Uncategorized  by admin
February 17th, 2018

Kwas porzeczkowy . 1 kg porzeczek, 0,8-1 kg cukru, 2-3 goździki, kawałek cynamonu, 2-3 dkg drożdży, 3 dkg rodzynków, 10 l wody Porzeczki umyć, rozgnieść na cedzaku i przelewać gotowaną ciepłą wodą, aż do zupełnego wypłukania soku. Osłodzić, dodać zmielone goździki i połamany na małe kawałeczki cynamon. Do letniego płynu dodać drożdże roztarte z cukrem. Pozostawić płyn na 8-10 godz. Po tym czasie nalać w butelki, szczelnie zamknąć przechowywać w chłodnym miejscu. Kwas jabłkowy 1,5 kg wczesnych, słodkich Jabłek, 10 dkg suszonych winogron, 70-80 dkg cukru, 2-3 dkg drożdży 10 l wody Do dużego naczynia szklanego lub kamiennego włożyć jabłka umyte, lecz nieobierane, drobno posiekane lub pokrajane w bardzo cienkie plastry. Dodać umyte suszone winogrona i cukier. Zalać gotowaną ciepłą wodą. Do ochłodzonego płynu dodać drożdże roztarte z cukrem. Pozostawić do sfermentowania w ciepłym miejscu. Następnie przecedzić przez gazę, nalać d o butelek, szczelnie zamknąć. Pozostawić w temperaturze pokojowej. Po upływie 3-4 dni kwas może już być użyty. [więcej w: restauracja Wieliczka, , ]

Tags:

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: restauracja Wieliczka