Kwas z dzikiej rózy

Posted in Uncategorized  by admin
August 14th, 2018

Kwas z dzikiej róży . 1 kg owoców dzikiej róży, 0,6-1 kg cukru, 3 dkg drożdży, 1 kromka razowego chleba Owoce róży wymyć, wybrać pestki, drobno posiekać, a następnie rozetrzeć z cukrem i zalać wodą. Do letniego płynu dodać drożdże roztarte z cukrem i kromkę chleba. Pozostawić w ciepłym miejscu do sfermentowania. Przecedzić przez gazę, nalać do butelek, szczelnie zamknąć i po dobie przetrzymania w cieple wynieść w chłodne miejsce. Kwas jest bardzo wartościowy ze względu na zawartość witaminy C. Gdyby napój był mało kwaskowaty, można dodać kwasek cytrynowy do smaku. Kwas gruszkowy 1,5 kg gruszek (najlepsze soczyste i słodkie), 60-80 dkg cukru, kwasek cytrynowy do smaku, 2-3 dkg drożdży, 3 dkg rodzynków Gruszki umyć, pokrajać w bardzo cienkie plastry, dodać cukier i lekko ugnieść. Zalać gotowaną letnią wodą. Dodać kwasek cytrynowy do smaku i drożdże roztarte z cukrem. Pozostawić w cieple. Po ukazaniu się wianuszka na powierzchni, co zwykle następuje po upływie 12-14 godz. przecedzić przez gazę i nalać do butelek. Do każdej butelki włożyć 1-2 rodzynki. Butelki szczelnie zamknąć. Po upływie 24 godz. wynieść do chłodnego miejsca. Jeśli zostaną użyte aromatyczne gruszki, zapach w czasie fermentacji jeszcze się spotęguje i bardzo wyraźnie wystąpi w kwasie. [podobne: metamina, bramy segmentowe łódź, ]

Tags: ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: bramy segmentowe łódź metamina