Kwas z morwy

Posted in Uncategorized  by admin
September 17th, 2018

Kwas z morwy . 1,5 kg morwy, 50 dkg cukru, kwasek cytrynowy do smaku, 2-3 dkg drożdży, 3-4 goździki, 1 kromka chleba razowego, 10 l wody. Owoce morwy opłukać, rozgnieść z cukrem, zalać przegotowaną, ciepłą wodą, dodać kwasek. Do ochłodzonego płynu dodać zmielone goździki i drożdże roztarte z cukrem oraz kromkę razowego chleba. Po upływie 10 godz. płyn przecedzić przez gazę, nalać do butelek, szczelnie zamknąć, przechowywać w ciepłym miejscu, a następnie wynieść do chłodnego. Użyte ciemne morwy nadają kwasowi kolor rubinowy. Morwa ma owoce bardzo słodkie, ale zupełnie pozbawione aromatu. Podobnie można zrobić kwas z jagód czarnego bzu. Kwas z buraków 2 kg buraków, 40-60 dkg cukru, kwasek cytrynowy do smaku, 2-3 dkg drożdży, sól, l kromka chleba razowego Umyte buraki zetrzeć na tarce o drobnych otworach i zalać gotowaną ciepłą wodą. Osłodzić, dodać kwasek i sól do smaku. Roztarte z cukrem drożdże dobrze wymieszać z resztą skła dników, włożyć chleb. Po ukazaniu się oznak fermentacji płyn przecedzić, nalać do butelek, szczelnie zamknąć i po upływie 12-24 godz. wynieść do chłodnego miejsca. Kwas jest gotowy do picia na następny dzień po zlaniu do butelek. [podobne: ryba o zapachu ogórka, ryba w zalewie octowej, ]

Tags: ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: podesty magazynowe ryba o zapachu ogórka