Lodowe buziaczki
Składniki na 4 porcje:
- 6 żółtek
- 10 dag cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- pół litra mleka
- laska wanilii
- 5 dag mlecznej czekolady
- czekoladowe lentilki
- pomarańcza
- bita śmietana
- posypka
Żółtka ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Skrobię wsypujemy do kubka, zalewamy niewielką ilością mleka i mieszamy do rozpuszczenia skrobi. Pozostałe mleko wlewamy do rondla, wkładamy laskę wanilii i gotujemy na małym ogniu, aż mleko zacznie wrzeć. Wlewamy rozpuszczoną skrobię, gotujemy jeszcze chwilę, aż masa zacznie gęstnieć. Rondelek zdejmujemy z ognia i wyjmujemy laskę wanilii. Mleko wlewamy po łyżeczce do utartej masy jajecznej, cały czas mieszając. Miskę z masą wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą. Energicznie ucieramy masę w kąpieli wodnej, aż zrobi się idealnie gładka i gęsta. Gotową masę odkładamy do ostudzenia a następnie wkładamy do zamrażarki na ok. 1,5 godziny. Co pół godziny wyjmujemy masę i mieszamy. Czekoladę umieszczamy w woreczku, wkładamy do wrzątku i rozpuszczamy. Gotowe lody nabieramy specjalną łyżką do lodów i formujemy duże buźki. Wyciskamy czekoladowe usta. Z lentilek robimy oczy. Na koniec buźki przyozdabiamy czapeczkami z bitej śmietany i posypujemy posypką oraz małymi plasterkami pomarańczy.
[podobne: ryba z rodziny dorszowatych, flamenco pizza, desery od najprostszych po wykwintne ]