Łosoś z warzywami

Posted in Uncategorized  by admin
February 18th, 2018

Składniki:

  • 600 g filetu z łososia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 por
  • 2 cytryny
  • masło
  • świeży tymianek
  • szczypiorek
  • listki laurowe, sól, pieprz
  • olej
  • musztarda pełnoziarnista z miodem i piwem
  • oliwa

3 łyżki musztardy mieszamy z kilkoma łyżkami oliwy, dodajemy sok z 1 cytryny i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Filet z łososia myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na porcje, każdą przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy filety od strony skóry. Dorzucamy kilka gałązek tymianku, 2 gałązki rozmarynu, 2 liście laurowe oraz czosnek pokrojony w plasterki. Gdy skórka zrumieni się, obracamy łososia na drugą stronę. Smażymy kilka minut. Pod koniec dorzucamy kawałek zimnego masła. Warzywa obieramy, myjemy i suszymy. Marchewki, pietruszkę i pora kroimy w wąskie paski. Cebulę i sałatę w cząstki. Wrzucamy je na rozgrzane masło i odrobiną oleju z dodatkiem ziół i czosnku. Smażymy kilka minut, aż się delikatnie skarmelizują i zmiękną. Przyprawiamy solą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną połową szczypiorku i sosem. Podajemy ciepłego łososia. [patrz też: podesty magazynowe, Pizza Kielce, Restauracja Bytom ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Pizza Kielce podesty magazynowe Restauracja Bytom