Makaron Pad Thai
Składniki na 2 porcje:
- 100 g makaronu ryżowego
- 14 krewetek
- pasta Pad Thai
- sos rybny
- sos sriracha
- cukier kokosowy
- 50 g kiełków fasoli mung
- pęczek szczypiorku
- kolendra
- garść orzeszków ziemnych niesolonych
- olej
- 2 jajka
- limonka
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, wbij jajka i smaż je do całkowitego ścięcia. Dodaj obrane i oczyszczone krewetki oraz makaron, przesmaż. Dodaj 2 łyżeczki pasty Pad Thai, 4 łyżeczki sosu rybnego, 1 łyżeczkę sosu sriracha oraz jedną łyżeczkę cukru kokosowego, wymieszaj. Dodaj kiełki i garść drobno pokrojonej kolendry. Przesmaż 2 minuty. Makaron nałóż na talerze, posyp orzeszkami uprażonymi na suchej patelni i szczypiorkiem. Podaj c ćwiartką limonki i przed zjedzeniem skrop potrawę sokiem. [podobne: maziec, pizzeria wieliczka, zupa rybna inaczej ]
*** Zamiast krewetek możesz użyć piersi z kurczaka lub tofu.