Malinowa rozkosz
Składniki na 12 porcji:
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- sól
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kwaśniej śmietany 22%
- 20 dag czekolady deserowej
- mleko
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub gotowy krem tortowy
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- maliny
Zimne masło siekamy nożem, dodajemy schłodzone żółtka, 3/4 szklanki cukru i szczyptę soli. Na koniec do składników przesiewamy mąkę i wlewamy śmietanę. Wszystkie składniki zarabiamy nożem i zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno oraz boki formy na tartę. Spód nakrywamy folią aluminiową i wykładamy np. suchym grochem. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Ciasto pieczemy 20 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy. Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka. Wylewamy na spód ciasta. Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ale z połowy mleka, i mieszamy z wiórkami. Masę studzimy i wykładamy na zastygłą czekoladę wykładamy masę budyniową. Wysypujemy malinami i odstawiamy do zastygnięcia.
[hasła pokrewne: ryba o zielonych ościach, badanie ryba o zielonych ościach, eskulap zabierzów ]