Ryba zapiekana w sosie beszamelowym . 75 dag ryby, 1,5 szklanki sosu beszamelowego, 3 łyżki utartego żółtego sera (najlepiej parmezanu), łyżka masła Ogniotrwały półmisek posmarować masłem, ułożyć na nim rybę w całości lub pokrajaną w dzwonka, obłożyć różyczkami kalafiora lub porami, zalać sosem, wygładzić powierzchnię, posypać utartym serem. Zapiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Podawać na tym sa...
Mleko naturalne z mleka sproszkowanego . 120 g mleka sproszkowanego, 1 l wody Wodę zagotować, ostudzić. Odważoną ilość sproszkowanego mleka wsypać do garnka, dodawać stopniowo (po łyżeczce) kilka łyżeczek wody, ciągle mieszając, wymieszać na jednolitą masę i rozprowadzić pozostałą wodą. Zsiadłe mleko Rozprowadzone wodą mleko zakwasić, dodając tabletki kwasu mlekowego. Napój z koncentratu róży 1 łyżeczka...
Zupa a la San Salwador . Ryby umyć, oczyścić, opłukać, obrać z ości i zemleć w maszynce (w przypadku ryb atlantyckich należy je po oczyszczeniu wymoczyć przez 5 min. w zimnej wodzie z dodatkiem octu, osączyć, po czym dopiero obrać z ości i zemleć w maszynce). Selery umyć, obrać, opłukać, pokrajać w słomkę. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plastry. W rondlu stopić masło, włożyć cebul...