Potrawy z ryb wÄ™dzonych . Dorsz wÄ™dzony w majonezie Dorsza obrać ze skóry, odciąć gÅ‚owÄ™, oczyÅ›cić jamÄ™ brzusznÄ…. Ostrożnie zdjąć filety i usunąć oÅ›ci wraz z krÄ™gosÅ‚upem. Filety pokrajać skoÅ›nie na porcje, uÅ‚ożyć na półmisku, obÅ‚ożyć plasterkami kwaszonego ogórka i marynowanymi grzybkami. Polać majonezem wymieszanym z musztardÄ…, posypać posiekanym szczypiorkiem. FlÄ…dra wÄ™dzona w sosie musztardowym FlÄ…dry obrać ze skóry, oczyÅ›cić, odciąć gÅ...
Kwas z morwy . 1,5 kg morwy, 50 dkg cukru, kwasek cytrynowy do smaku, 2-3 dkg drożdży, 3-4 goździki, 1 kromka chleba razowego, 10 l wody. Owoce morwy opłukać, rozgnieść z cukrem, zalać przegotowaną, ciepłą wodą, dodać kwasek. Do ochłodzonego płynu dodać zmielone goździki i drożdże roztarte z cukrem oraz kromkę razowego chleba. Po upływie 10 godz. płyn przecedzić przez gazę, nalać do butelek, szczelnie zamknąć, przechowywać w ciepłym miejscu, a następn...
Napoje z koncentratów . StaÅ‚e dążenia przemysÅ‚u zmierzajÄ…ce do uÅ‚atwienia życia codziennego doprowadzajÄ… do produkcji licznych wyrobów uÅ‚atwiajÄ…cych przygotowanie posiÅ‚ków. Do takich wyrobów należą wszelkiego rodzaju koncentraty, w tym koncentraty napojów. Koncentraty sÄ… to produkty spożywcze zagÄ™szczone, z których w procesie stosowania odpowiednich metod przerobu usuniÄ™ta jest woda i części nienadajÄ…ce siÄ™ do spożycia. W wyniku tego koncentraty majÄ… mniejszy ciÄ...