Sałatka owocowa kruchych miseczkach

Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru pudru
- żółtko
- sól
- 120 g masła
- 100 g truskawek
- 2 małe pomarańcze
- 3 śliwki
- 150 g winogron jasnych
- 2 łyżki migdałów
- limonka
- świeża mięta
Składniki:
Zupa włoska (a la Bologna) . 75 dag leszcza, karpia, karasia lub płoci, 2 cebule, 2 marchwie, 4 pomidory lub płaska łyżka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pół pęczka naci pietruszki 1 kg ryb słodkowodnych (leszcz, płocie, karasie), 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler), cebula, łyżka mąki, pół szklanki śmietanki, 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pół pęczka naci pietruszki. Umytą, oczyszczoną i ob...
Zupa a la San Salwador . Ryby umyć, oczyścić, opłukać, obrać z ości i zemleć w maszynce (w przypadku ryb atlantyckich należy je po oczyszczeniu wymoczyć przez 5 min. w zimnej wodzie z dodatkiem octu, osączyć, po czym dopiero obrać z ości i zemleć w maszynce). Selery umyć, obrać, opłukać, pokrajać w słomkę. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plastry. W rondlu stopić masło, włożyć cebulę i selery, zrumienić. Ziemniaki obrać, pokrajać w drobną ko...
ryba w zalewie octowej ryba z ikrą kołobrzeg ryba po grecku przepis ewy wachowicz pizzeria flamenco jedzenie w bagażu rejestrowanym ryba po grecku magdy gessler maziec pizzeria wieliczka zupa rybna inaczej ryba z rodziny dorszowatych flamenco pizza desery od najprostszych po wykwintne zupa segedyńska gorący napój z araku ryba o zapachu ogórka jak sprawić flądrę w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz ryba po grecku fit ryba o zielonych ościach pizzeria ekler ryba w papilotach jak obrać flądrę eskulap zabierzów przypalona patelnia od spodu soda
Sokiem lub cocktailem owocowym można przyjąć gości wpadających niespodziewanie, podobnie jak zaproszonych na popołudnie. Pożądanym dodatkiem są słone paluszki lub orzeszki w soli. Z tymi samymi dodatkami podaje się też soki tak owocowe, jak i warzywne gościom zaproszonym na obiad lub na gorącą kolację. W tym ostatnim przypadku na tacy, nalane do kieliszków lub szklanek, wśród innych wytrawnych napojów przed posiłkiem. Nierzadko soki podane do mięs jednocześnie z winem spotyk...