cukinia w słoikach na słodko

Cnota goscinnosci dawno juz dostatecznie ugruntowala sie w naszym narodzie i cieszy sie szeroka slawa

Cnota gościnności dawno już dostatecznie ugruntowała się w naszym narodzie i cieszy się szeroką sławą. W zbyt wielu jednak domach miarą wartości towarzyskiego spotkania jest ilość wypitych butelek wódki. Podając tak dużo przepisów przygotowywania napojów alkoholizowanych, broszura ma na celu tylko zachęcenie do ograniczenia picia w najbardziej ujemnym sensie tego słowa. Ma ona też na celu przekazanie szerokiemu ogółowi czytelników współczesnych nakazów mody w sprawach sposobu podawania i picia mocnych trunków. W żadnym kulturalnym domu angielskim, holenderskim lub francuskim, w żadnym środowisku ...

Więcej »

Kotelty schabowe po warszawsku

Składniki:

  • pół kg schabu bez kości
  • 15 dag pieczarek
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz
Schab myjemy, suszymy kuchennym ręcznikiem papierowym i tniemy na 4 równe plastry. Każdy kotlet przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem. Rozbite dość cienko kotlety oprószamy przyprawami. Pieczarki czyścimy, myjemy, suszymy i tniemy w cienkie plastry. Pomidory przelewamy na sicie wrzątkiem, a następnie zimną wodą i obieram...

Więcej »

Zupa wegierska

Zupa węgierska . Ryby umyć, oskrobać z łusek, wypatroszyć, ponownie umyć, odciąć płetwy, ogon i głowę. Oddzielić mięso od ości, posolić, zalać wodą i gotować z cebulą przez 2 godz. Wywar przecedzić przez sito. Mięso z ryb pokrajać, ułożyć w rondlu, przełożyć. Jeszcze, posypać sproszkowaną papryką i solą. Zalać gorącym wywarem z przetartą cebulą i ugotować do miękkości, doprawić do smaku solą i sproszkowaną papryką. Rybę wyłożyć na głębokie talerze i zalać wywarem. Podawać z pieczywem. Zupa węgierska z karpia lub karasia Bułki pokrajać w drobną kostkę, zrumieni...

Więcej »

Zobacz też:

ryba w zalewie octowej ryba z ikrą kołobrzeg ryba po grecku przepis ewy wachowicz pizzeria flamenco jedzenie w bagażu rejestrowanym ryba po grecku magdy gessler maziec pizzeria wieliczka zupa rybna inaczej ryba z rodziny dorszowatych flamenco pizza desery od najprostszych po wykwintne zupa segedyńska gorący napój z araku ryba o zapachu ogórka jak sprawić flądrę w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz ryba po grecku fit ryba o zielonych ościach pizzeria ekler ryba w papilotach jak obrać flądrę eskulap zabierzów przypalona patelnia od spodu soda

Walka społeczna z gruźlicą na wsi.

Zapiekanka z wędzonego śledzia lub makreli . Ugotowane w łupinach ziemniaki obrać, pokrajać w plastry. Obraną cebulę opłukać, pokrajać w piórka i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Oczyszczone filety pokrajać w paski, usuwając pozostałe ości. W wysmarowanym oliwą rondlu układać warstwami ziemniak, cebulę i rybę, każdą warstwę oprószyć pieprzem, a ziemniaki dodatkowo solą. Zagotować mleko, wymieszać z utartym serem i żółtkami. Przygotowanym sosem: zalać potrawę, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Potrawę podawać w tym samym naczyniu, w którym była zapiekana, posypaną p...

Więcej »
http://www.opieka-medyczna.net.pl 751#przepisów na barszcz czerwony wigilijny , #pieczone buraki w plastrach , #lemoniada z miodem , #wieprzowina po chińsku kwestia smaku , #najlepsze sniadanie , #ciasto z porzeczkami na oleju , #tarta z jabłkami przepisy , #przepisy na buraczki na zimę , #sernik nowojorski z mascarpone , #sznycle z indyka kwestia smaku ,