racuszki bez mleka

A w naszej ojczyznie najbardziej rozpowszechniony jest zwyczaj podawania herbaty w filizankach i w szklankach

A w naszej ojczyźnie najbardziej rozpowszechniony jest zwyczaj podawania herbaty w filiżankach i w szklankach. Filiżanki na spodkach z łyżeczkami ułożonymi tak, aby ucho filiżanki i rączka łyżeczki znajdowały się po prawej ręce gościa ustawia się na talerzykach przykrytych małymi płóciennymi lub częściej bibułkowymi serwetkami do ust. Przygotowane w ten sposób nakrycia ustawia się na tacy. Tacę zależnie od rodzaju przykrywa się odpowiednio serwetką. Obok filiżanek należy umieścić cukiernicę napełnioną cukrem kr...

Więcej »

Pieczone łódeczki

Składniki n 4 porcje:

  • 4 ziemniaki lub bataty
  • olej
  • przyprawy: pieprz, sól
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • listki młodego szpinaku
  • 16 małych kuleczek mozarelli
Ziemniaki lub bataty obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy kuchennym ręcznikiem papierowym. Wykrawamy z nich 16 większych kawałków na korpusy łódeczek i 16 mnieiszych kawałków na miniaturowe żagielki. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy olejem. Rozkładamy kawałki ziemniaków, skra...

Więcej »

Kwas z morwy

Kwas z morwy . 1,5 kg morwy, 50 dkg cukru, kwasek cytrynowy do smaku, 2-3 dkg drożdży, 3-4 goździki, 1 kromka chleba razowego, 10 l wody. Owoce morwy opłukać, rozgnieść z cukrem, zalać przegotowaną, ciepłą wodą, dodać kwasek. Do ochłodzonego płynu dodać zmielone goździki i drożdże roztarte z cukrem oraz kromkę razowego chleba. Po upływie 10 godz. płyn przecedzić przez gazę, nalać do butelek, szczelnie zamknąć, przechowywać w ciepłym miejscu, a następnie wynieść do chłodnego. Użyte ciemne morwy nadają...

Więcej »

Zobacz też:

ryba w zalewie octowej ryba z ikrą kołobrzeg ryba po grecku przepis ewy wachowicz pizzeria flamenco jedzenie w bagażu rejestrowanym ryba po grecku magdy gessler maziec pizzeria wieliczka zupa rybna inaczej ryba z rodziny dorszowatych flamenco pizza desery od najprostszych po wykwintne zupa segedyńska gorący napój z araku ryba o zapachu ogórka jak sprawić flądrę w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz ryba po grecku fit ryba o zielonych ościach pizzeria ekler ryba w papilotach jak obrać flądrę eskulap zabierzów przypalona patelnia od spodu soda

Stosujac montaz wymuszony przyjmuje sie do obliczen dg = 0,4 cm

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g pomidorów pelati
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g sera cheddar
  • 2 białe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • kmin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • olej
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na oleju. Dodajemy oczyszczo...

Więcej »
http://www.dobrabudowa.org.pl 751# , #wegetarianizm blog , #kwestia smaku kapusta , #przepisów na barszcz czerwony wigilijny , #pieczone buraki w plastrach , #lemoniada z miodem , #wieprzowina po chińsku kwestia smaku , #najlepsze sniadanie , #ciasto z porzeczkami na oleju , #tarta z jabłkami przepisy ,