przepis na ciastko

A w naszej ojczyznie najbardziej rozpowszechniony jest zwyczaj podawania herbaty w filizankach i w szklankach

A w naszej ojczyźnie najbardziej rozpowszechniony jest zwyczaj podawania herbaty w filiżankach i w szklankach. Filiżanki na spodkach z łyżeczkami ułożonymi tak, aby ucho filiżanki i rączka łyżeczki znajdowały się po prawej ręce gościa ustawia się na talerzykach przykrytych małymi płóciennymi lub częściej bibułkowymi serwetkami do ust. Przygotowane w ten sposób nakrycia ustawia się na tacy. Tacę zależnie od rodzaju przykrywa się odpowiednio serwetką. Obok filiżanek należy umieścić cukiernicę napełnioną cukrem kryształem lub kostkowym. Do nabierania kryształu łyżeczka...

Więcej »

Potrawy z konserw

Potrawy z konserw. Sałatka z makreli Puszka filetów z makreli w sosie pomidorowym, szklanka drobnej fasoli białej, jabłko, cebula, pół pęczka naci pietruszki, sól, cukier listkami sałaty. Zawartość puszki wymieszać z ugotowaną uprzednio fasolą. Obraną i opłukaną cebulę i jabłko pokrajać w kostkę, dodać do sałatki, wymieszać z posiekaną nacią pietruszki. Doprawić do smaku solą i cukrem. Wyłożyć na półmisek, udekorować podawać z pieczywem. Sałatka z karpia podwędzanego woleju Puszka karpia, 3 ogórki. Ogórki umyć, obrać, pokrajać w wąskie paski, 2 jaja, pół pęcz...

Więcej »

Zupa francuska I

Zupa francuska I . Marchew, pietruszkę i seler umyć, oczyścić, opłukać i pokrajać w słomkę. Jędrny pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać na ćwiartki. Wino zmieszać z wodą, dodać przygotowane warzywa, obrany i posiekany czosnek oraz cząstki pomarańczy. Lekko posolić i gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Rybę umyć, pokrajać w paski, oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, opłukać, posiekać. W małym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć rybę i lekko podsmażyć na silnym ogniu. Dołożyć cebulę, skropić wodą, przykryć rondel. Dusić na małym...

Więcej »

Zobacz też:

ryba w zalewie octowej ryba z ikrą kołobrzeg ryba po grecku przepis ewy wachowicz pizzeria flamenco jedzenie w bagażu rejestrowanym ryba po grecku magdy gessler maziec pizzeria wieliczka zupa rybna inaczej ryba z rodziny dorszowatych flamenco pizza desery od najprostszych po wykwintne zupa segedyńska gorący napój z araku ryba o zapachu ogórka jak sprawić flądrę w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz ryba po grecku fit ryba o zielonych ościach pizzeria ekler ryba w papilotach jak obrać flądrę eskulap zabierzów przypalona patelnia od spodu soda

Wybór kolorów przyrządzaniu kuchni.

Kwas porzeczkowy . 1 kg porzeczek, 0,8-1 kg cukru, 2-3 goździki, kawałek cynamonu, 2-3 dkg drożdży, 3 dkg rodzynków, 10 l wody Porzeczki umyć, rozgnieść na cedzaku i przelewać gotowaną ciepłą wodą, aż do zupełnego wypłukania soku. Osłodzić, dodać zmielone goździki i połamany na małe kawałeczki cynamon. Do letniego płynu dodać drożdże roztarte z cukrem. Pozostawić płyn na 8-10 godz. Po tym czasie nalać w butelki, szczelnie zamknąć przechowywać w chłodnym miejscu. Kwas jabłkowy 1,5 kg wczesnych, słodkich Jabłek, 10 dkg suszonych winogron, 70-80 dkg cukru, 2-3 dkg drożd...

Więcej »
http://www.twoj-psycholog.info.pl 751#pieczone buraki w plastrach , #lemoniada z miodem , #wieprzowina po chińsku kwestia smaku , #najlepsze sniadanie , #ciasto z porzeczkami na oleju , #tarta z jabłkami przepisy , #przepisy na buraczki na zimę , #sernik nowojorski z mascarpone , #sznycle z indyka kwestia smaku , #pesto kwestia smaku ,