Rodzaj i ilość stosowanych dodatków zależą od pomysłowości Gospodyni. Inny rodzaj kanapek to tzw. kanapki tortowe. Przygotowane płaty bułki smaruje się różnego rodzaju pastami (masło śledziowe, pasta z piklinga lub innej ryby wędzonej, sera itp.), układa jeden na drugim, jak tort (3-4 razy), przykrywając każdą warstwę pasty bułką. Następnie kraje się kanapki tak, jak ciastka tortowe. Ładne, ozdobne, ale nieprz...
Zupa włoska (a la Bologna) . 75 dag leszcza, karpia, karasia lub płoci, 2 cebule, 2 marchwie, 4 pomidory lub płaska łyżka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pół pęczka naci pietruszki 1 kg ryb słodkowodnych (leszcz, płocie, karasie), 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler), cebula, łyżka mąki, pół szklanki śmietanki, 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pó...
Zapiekanka z wędzonego śledzia lub makreli . Ugotowane w łupinach ziemniaki obrać, pokrajać w plastry. Obraną cebulę opłukać, pokrajać w piórka i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Oczyszczone filety pokrajać w paski, usuwając pozostałe ości. W wysmarowanym oliwą rondlu układać warstwami ziemniak, cebulę i rybę, każdą warstwę oprószyć pieprzem, a ziemniaki dodatkowo solą. Zagotować mleko, wymieszać z utar...