Napoje z koncentratów . Stałe dążenia przemysłu zmierzające do ułatwienia życia codziennego doprowadzają do produkcji licznych wyrobów ułatwiających przygotowanie posiłków. Do takich wyrobów należą wszelkiego rodzaju koncentraty, w tym koncentraty napojów. Koncentraty są to produkty spożywcze zagęszczone, z których w procesie stosowania odpowiednich metod przerobu usunięta jest woda i części nienadające...
Ikra z wędzonego piklinga . 2 ikry, 2 cebule, jabłko, 2 łyżki oliwy, pieprz, ewent. trochę soli 2 piklingi, cebula, 3 łyżki majonezu, sól, cytryna, gałka muszkatołowa, łyżka posiekanej naci pietruszki 50 dag ryby, 4 jaja, łyżeczka mleka, łyżka masła, sól, pół pęczka szczypiorku Ikry oczyścić z błony i rozetrzeć w misce. Obraną, opłukaną cebulę i jabłko drobno posiekać, dodać oliwę lub olej sojowy...
Zupa francuska II . Warzywa umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondla. Oczyszczoną rybę umyć, pokrajać na dzwonka; z obgotowanych raków wyjąć mięso ze szczypców i szyjek. Do warzyw dodać rybę, raki, przyprawy korzenne i wino, zalać osoloną wodą. Gotować pod przykryciem 30 min., następnie przecedzić. Doprawić pieprzem i solą. Dodać posiekaną zieleninę. Podawać z grzankami. Nalewając zupę na...