Sałatka ze śledzi z ryżem . Opłukany ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody, dodając łyżkę tłuszczu. Gdy ryż będzie miękki - odcedzić i przepłukać zimną wodą. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w słomkę, a cebulę drobno posiekać. Warzywa bez cebuli włożyć do rondla, zalać gorącą wodą tak, aby je przykryła, posolić i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i ostudzić. Wymieszać...
Sałatka z wędzonej certy, flądry lub halibuta . Ryby obrać ze skóry, oczyścić, odciąć głowy, wybrać ości. Mięso pokrajać w kostkę. Obraną, opłukaną cebulę i jabłko drobno posiekać, skrapiając sokiem z cytryny. Seler ugotować i razem ze śliwkami pokrajać w paski, skropić pozostałym sokiem z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki z majonezem i posiekaną nacią pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. G...
Mleko, będące bogatym źródłem witamin A, B1, B2 i PP, jest- upośledzone pod względem zawartości witaminy C. Mleko jest produktem mającym własności odkwaszające organizm, ze względu na zawartość w nim znacznych ilości związków mineralnych (wapń, sód, potas). Jest to cecha wyjątkowa wśród białkowych produktów spożywczych, bowiem wszystkie produkty białkowe, tłuszczowe i węglowodanowe z wyjątkiem ziemniaków, jarzyn, owoc...