Zupa a la San Domingo . Ryby umyć, oskrobać łuski, przekrajać wzdłuż, usunąć wnętrzności. Odciąć płetwy, głowy i ogony. Ponownie umyć, oddzielić filety od ości i dokładnie oczyścić z resztek ości. Pokrajać na małe dzwonka. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, poddusić na małym ogniu, uważając, aby nie zrumienić cebuli. Następnie włożyć do rondla rybę oraz opłukany i odsączony ryż. Nadal smażyć wszystko przez ok. 5 min. Umyte ziemniaki obrać i pokrajać w kostkę. Kapustę umyć, drobno poszatko...
Sałatka ze śledzi po japońsku . Opłukany ryż ugotować na sypko. Ostudzić, wymieszać ze śledziami, doprawić do smaku. Sałatkę wyłożyć na półmisek lub do salaterki, polać majonezem i obłożyć groszkiem konserwowym. Udekorować plasterkami cytryny. Sałatka ze śledzi po włosku Puszka śledzi w oleju, 20 dag ryżu, łyżka oleju, 2-3 strąki zielonej lub czerwonej papryki, pół łyżeczki pasty anchois, sól, pieprz, cytryna, 2/3 szklanki majonezu. Opłukany ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju. Odcedzić...
Sałatka z wędzonej certy, piklinga lub śledzia . Ryby oczyścić i dokładnie obrać z ości. Pokrajać w kostkę lub grubo posiekać. Ogórki oraz cebulę obrać, pokrajać w kostkę, wymieszać z rybą, doprawić do smaku. Majonez dodać do jogurtu i wlać do sałatki, całość wyłożyć na półmisek, udekorować listkami porów i czerwoną papryką. Podawać z pieczywem. Sałatka z wędzonej ryby z fasolą Ryby obrać ze skóry, oczyścić, odciąć głowy, wybrać dokładnie ości. Mięso drobno pokrajać, wymieszać z ugotowaną na sypko f...