Mleko, bedace bogatym zródlem witamin A, B1, B2 i PP, jest- uposledzone pod wzgledem zawartosci witaminy C
Mleko, będące bogatym źródłem witamin A, B1, B2 i PP, jest- upośledzone pod względem zawartości witaminy C. Mleko jest produktem mającym własności odkwaszające organizm, ze względu na zawartość w nim znacznych ilości związków mineralnych (wapń, sód, potas). Jest to cecha wyjątkowa wśród białkowych produktów spożywczych, bowiem wszystkie produkty białkowe, tłuszczowe i węglowodanowe z wyjątkiem ziemniaków, jarzyn, owoców i mleka działają na organizm zakwaszająco. Alkalizujące działanie mleka ma duże znaczenie, ponieważ utrzymywanie równowagi kwasowo zasadowej ustroju stanowi warunek konieczny do prawidłowego funkcjonowania procesów przemiany materii. Mleko, więc, jako produkt odznaczający się dużą wartością odżywczą, powinno występować w codziennych jadłospisach nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Wielkość dziennej porcji mleka zależy od wieku i stanu fizjologicznego organizmu. Dzieci oraz kobiety ciężarne i matki karmiące po winny otrzymywać ok. l litra mleka dziennie, natomiast wszyscy inni – minimum 0,5 l. Część dziennej racji mleka można zastąpić serami lub twarogami. Mleko, jako produkt o wysokiej wartości odżywczej, stanowi jednocześnie doskonałą pożywkę dla drobnoustrojów. Niektóre bakterie zaliczane są do pożytecznych, jak np. bakterie kwasu mlekowego, powodujące powstawanie procesu fermentacji mlekowej, w wyniku, której tworzy się mleko zsiadłe. [przypisy: flamenco pizza, , eskulap zabierzów ]