Mleko w zywieniu czlowieka

Posted in Uncategorized  by admin
February 14th, 2018

Mleko w żywieniu człowieka . Mleko zajmuje w żywieniu człowieka szczególną pozycję, gdyż dostarcza organizmowi składników koniecznych do życia i rozwoju. Mleko jest zaliczane do produktów pełnowartościowych pod względem odżywczym. Zawiera ono niemal wszystkie składniki pokarmowe potrzebne do prawidłowego rozwoju i należytego funkcjonowania organizmu człowieka. Mleko, więc jako produkt spożywczy jest niezastąpione nie tylko w żywieniu dzieci, ale również i ludzi dorosłych. Lekkostrawne i łatwo przyswajalne białko mleka ma wysoką wartość biologiczną. Tłuszcz występujący w mleku (w postaci delikatnej emulsji zbudowanej z drobnych kuleczek) jest dobrze trawiony w przewodzie pokarmowym, gdyż soki trawienne stykają się z nim na dużej powierzchni. Węglowodany występujące w mleku to laktoza cukier charakterystyczny tylko dla mleka. Ilość związków mineralnych w mleku nie przekracza 0,7%, lecz ich skład jest bardzo urozmaicony. Największe znacze nie spośród składników mineralnych znajdujących się w mleku ma wapń. Jest to składnik niezbędny do budowy tkanki kostnej. Wapń w postaci łatwo przyswajalnej występuje w takiej ilości tylko w mleku i jego przetworach, Bez spożywania tych produktów pokrycie zapotrzebowania organizmu na wapń jest praktycznie niemożliwe. Ponadto w mleku występuje wiele witamin zarówno rozpuszczalnych w wodzie, jak i w tłuszczach. [przypisy: , Pizza Kielce, restauracja olsztyn ]

Tags: ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Pizza Kielce restauracja olsztyn