Mocne trunki nie stanowia jednak obowiazkowej pozycji wytwornego przyjecia

Posted in Uncategorized  by admin
August 10th, 2018

Mocne trunki nie stanowią jednak obowiązkowej pozycji wytwornego przyjęcia. W społeczeństwach o tak bogatych tradycjach kulinarnych, jak Francuzi lub Włosi, panują zgoła inne zwyczaje. Alkoholi (wódek) wysokoprocentowych – wyjątkiem koniaków i likierów do kawy nie podaje się z reguły. Na stole biesiadnym niepodzielnie królują wina w najrozmaitszych odmianach. W dostosowaniu do polskich warunków należałoby kierować się następującymi zasadami: – do potraw mięsnych, rybnych, mącznych i zakąsek podawać wyłącznie wina gronowe wytrawne podawanie w tych przypadkach win słodkich jest niedopuszczalne; – wina słodkie i półsłodkie pije się do ciast i deserów; – wina białe wytrawne podaje się z reguły silnie oziębione; – wina czerwone wytrawne powinny w zasadzie mieć temperaturę pokojową – podczas letnich upałów do win czerwonych wytrawnych można dodawać kawałki lodu konsumpcyjnego; – wino białe podaje się do ryb i białych gatunków mięsa; – wi no czerwone podaje się do innych potraw; – wino szampańskie (szampan) podaje się z lodu i pije do każdej potrawy ze względu na wysoką cenę podaje się szampana tylko przy szczególnych uroczystościach. [hasła pokrewne: Fordanserki, , hologramy els ]

Tags: ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Fordanserki hologramy els