Modne sa termosy-dzbanki ozdobnie wykonczone polerownym, barwionym aluminium
Modne są termosy-dzbanki ozdobnie wykończone polerownym, barwionym aluminium. Jako dodatek do herbaty można podać w koszyczku lub na ładnym nowoczesnym półmisku drobne ciasteczka, keks, herbatniki, wafelki, słone paluszki, a czasem konfitury lub nawet czekoladki. Podczas bardziej uroczystej herbatki pożądanym dodatkiem jest tort, sernik lub stefanka. Podawanie słodyczy do herbaty na zakończenie sutego proszonego obiadu lub kolacji nie jest obowiązkowe. Rozpowszechniony zwyczaj tzw. herbatek wieczornych to oddzielny rozdział. Gości przychodzących po kolacji częstuje się jedynie herbatą. Częściej zaproszenie na wieczorną herbatę jest zaproszeniem na skromną kolację. Kolacja taka składa się najczęściej z zimnych zakąsek uzupełnionych czasem gorącym daniem. Niejednokrotnie podaje się tylko kanapki, a następnie słodycze z herbatą. Równie popularnym napojem jest kawa, którą zależnie od okoliczności podaje się samą, tzw. małą czarną lub z do datkiem śmietanki kieliszek likieru, cocktailu albo koniaku, jako dodatek do czarnej kawy nadaje ceremonii picia kawy bardziej uroczysty charakter. [patrz też: , jedzenie w bagażu rejestrowanym, ]