Pieczone łódeczki
Składniki n 4 porcje:
- 4 ziemniaki lub bataty
- olej
- przyprawy: pieprz, sól
- kilka pomidorków koktajlowych
- listki młodego szpinaku
- 16 małych kuleczek mozarelli
Ziemniaki lub bataty obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy kuchennym ręcznikiem papierowym. Wykrawamy z nich 16 większych kawałków na korpusy łódeczek i 16 mnieiszych kawałków na miniaturowe żagielki. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy olejem. Rozkładamy kawałki ziemniaków, skrapiamy olejem o oprószamy solą. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180 st. przez 20 minut. Pomidorki koktajlowe myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Listki szpinaku myjemy, mozarellę osączamy z zalewy. Do każdej łódeczki z ziemniaka przypinamy wykałaczką plasterek pomidorka, owiniętą listkiem mozarellę oraz żagiel. Oprószamy solą lub pieprzem.
[podobne: ryba z rodziny dorszowatych, flamenco pizza, desery od najprostszych po wykwintne ]