Podajac soki, nalezy postarac sie o ich ladny wyglad
Podając soki, należy postarać się o ich ładny wygląd. Wrażenie chłodu potęguje wąski rąbek sztucznego szronu okalający obwód szklanki lub kieliszka. Efekt ten uzyskuje się przez zanurzenie rąbka szklanki w wodzie, a następnie w cukrze-krysztale. Ozdobioną w ten sposób szklankę ostrożnie napełnia się napojem. Wygląd napoju podnosi wrzucenie do szklanki lub kieliszka kilku jagód, truskawek, poziomek, malin lub plasterka cytryny, grapefruita albo pomarańczy. Innym sposobem zdobienia szkła przygotowanego do napojów jest umocowanie na obwodzie ozdobnie pokrajanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej. Herbata podana w czystej, cienkiej porcelanowej filiżance lub cieniutkiej ładnej szklance smakuje bezspornie znacznie lepiej, inaczej niż w musztardówce lub w grubym fajansowym kubku. Herbata – to napój uniwersalny. Podaje się ją gościom przychodzącym niespodziewanie o dowolnej porze dnia, podaje gościom popołudniowym, zaproszonym na tzw. podwieczorek lu b herbatkę, posiłek zwany niegdyś z angielska five oclock, podaje się również na zakończenie proszonego śniadania, obiadu lub kolacji. [hasła pokrewne: gorący napój z araku, jedzenie w bagażu rejestrowanym, ryba w zalewie octowej ]