Pulpeciki z kaszą

Posted in Uncategorized  by admin
August 18th, 2018

Składniki n 2 porcje:

  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • 3 jajka
  • koperek
  • dymka (bez szczypiorku)
  • 6 łyżek mielonego mięsa drobiowego
  • masło
  • przyprawy: sól, mielony biały pieprz

Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy pod przykryciem 30 minut. 2 jajka gotujemy na twardo, wyjmujemy z wody, studzimy i obieramy ze skórki. Zimne jajka drobno siekamy. Gałązkę koperku siekamy. Dymkę czyścimy i kroimy w kosteczkę. Do miski wkładamy mielone mięso, wbijamy jajko, dodajemy koperek, dymkę i pokrojone w kostkę jajka. Przyprawiamy do smaku. Mięsną masę wyrabiamy. Wilgotnymi palcami nabieramy niewielkie porcje masy i formujemy z nich kuleczki. W garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem 2 płaskich łyżeczek masła. Na wrzątek wkładamy klopsy i mieszamy łyżką. Gotujemy 20 minut, aż klopsiki wypłyną na powierzchnię. Podajemy z kaszą gryczaną.

*** Kaszę gryczaną po zagotowaniu wody zdejmujemy z ognia, garnek owijamy h=gazetami i kocem. Trzymana w cieple kasza wchłonie wodę i dzięki temu będzie idealnie sypka.

[podobne: transkrypcje nagrań, przesycanie aluminium, mechanizm zwrotniczy ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: mechanizm zwrotniczy przesycanie aluminium transkrypcje nagrań