Rodzaj i ilosc stosowanych dodatków zaleza od pomyslowosci Gospodyni
Rodzaj i ilość stosowanych dodatków zależą od pomysłowości Gospodyni. Inny rodzaj kanapek to tzw. kanapki tortowe. Przygotowane płaty bułki smaruje się różnego rodzaju pastami (masło śledziowe, pasta z piklinga lub innej ryby wędzonej, sera itp.), układa jeden na drugim, jak tort (3-4 razy), przykrywając każdą warstwę pasty bułką. Następnie kraje się kanapki tak, jak ciastka tortowe. Ładne, ozdobne, ale nieprzeładowane dodatkami maleńkie kanapki układa się na tacy wyłożonej czystą, wyprasowaną białą serwetką. Każdy gatunek kanapek stanowi jeden pas. Nieco odmienną formę stanowią kanapki podawane na gorąco, zwane grzankami. Kanapkę z rybą wędzoną posypuje się wtedy utartym ostrym serem, wstawia do nagrzanego piekarnika i zrumienia. Podaje się gorące prosto z pieca, posypując po wierzchu posiekaną nacią pietruszki. [podobne: ryba po grecku przepis ewy wachowicz, flamenco pizza, ]