Róże jaglane z daktylami i bananami
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- pół szklanki kaszy jaglanej
- szklanka wody
- pół szklanki mielonych migdałów
- szklanka maślanki
- oliwa z oliwek
- 8 daktyli bez pestek
- 2 jajka
- 1 banan
- pół łyżeczki cynamonu
- kurkuma
- proszek do pieczenia
- soda oczyszczona
- syrop z agawy
- sól morska
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy 10 minut. Mąkę mieszamy z migdałami, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczką sody oczyszczonej, szczyptą kurkumy i szczyptą soli. Daktyle i banana kroimy w kostkę. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami syropu z agawy i dodajmy mąkę wymieszaną z dodatkami. Wlewamy 150 ml oliwy z oliwek, kaszę jaglaną, daktyle, banana i maślankę, miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do foremek o kształcie róży do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. przez 25 minut. [podobne: pizzeria flamenco, jedzenie w bagażu rejestrowanym, ryba po grecku magdy gessler ]