Rumsztyk
Składniki na 4 porcje:
- 70 dag wołowiny na zrazy
- 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
- oliwa
- przyprawy: listki laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, sól, pieprz
- masło
- 6 cebul
- natka pietruszki
Mięso myjemy, suszymy i kroimy na 4 płaty. Każdy kawałek mięsa przykrywamy folią spożywczą i mocno rozbijamy. Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Do miski wlewamy 4 łyżki oliwy, dokładamy 3 listki laurowe i 4 ziarenka pieprzu. Dodajemy warzywa i plastry wołowiny. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 2 godziny. Rumsztyk wyjmujemy z marynaty i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła. Wołowinę oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy po 6 minut z każdej strony. Przekładamy na talerz, trzymamy w cieple. Cebule obieramy i kroimy w cienkie talarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy talarki cebuli. Mieszając smażymy, aż lekko zbrązowieje. Usmażoną cebulę doprawiamy pieprzem oraz solą i mieszamy z łyżką grubo posiekanej natki. Rozkładamy na rumsztyku. Do tak przygotowanego mięs najlepiej pasują warzywa z wody.
*** Jeśli nie masz czasu, aby poczekać, aż wołowina skruszeje, wypróbuj następujący sposób: mięso skrop octem, obłóż je plasterkami cebuli i zawiń w lnianą ściereczkę. Mięso nabierze kruchości już po kilkunastu minutach.
[podobne: zupa segedyńska, gorący napój z araku, ryba o zapachu ogórka ]