Ryba morska pieczona w sloninie

Posted in Uncategorized  by admin
September 11th, 2018

Ryba morska pieczona w słoninie. Rybę opłukać, oskrobać łuski, sprawić, usunąć oczy i skrzela, odciąć płetwy, umyć i skropić wewnątrz białym winem. Oczyszczoną słoninę pokrajać w cienkie duże plastry. Połową słoniny wyłożyć brytfannę, a na niej umyte, obrane, opłukane i pokrajane w plastry warzywa. Na warzywach ułożyć rybę, oprószyć solą i pieprzem, obłożyć pozostałymi plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec równomiernie rumieniąc. Podawać rybę na półmisku, posypać nacią pietruszki, obłożyć ziemniakami puree i jarzynami (fasolka szparagowa, groszek, szparagi, szpinak) osobno w sosjerce – sos holenderski. Ryba morska pieczona w śmietanie Przygotowaną jak wyżej rybę ułożyć na brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika. Stopić masło, wymieszać z mąką, rozprowadzić śmietaną, zagotować. Przygotowanym sosem polewać stopniowo rybę. Po upieczeniu wyjąć, ułożyć ostrożnie na półmisku. Obsypać posiekaną nacią pietruszki, obłożyć ugotowanym makaronem lub kładzionymi kluskami. Podawać na półmisku udekorowanym zielonymi listkami sałaty, z surówką z marchwi i chrzanu. [przypisy: , , przypalona patelnia od spodu soda ]

Tags:

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: przypalona patelnia od spodu soda