Ryba morska zapiekana z ziemniakami
Ryba morska zapiekana z ziemniakami . Filety dokładnie umyć, skropić sokiem z cytryny i lekko posolić. Ziemniaki podgotować w łupinach tak, aby nie były za miękkie. Po ostudzeniu obrać i wydrążyć. Filety zemleć w maszynce, wymieszać z masłem, jajem i dwiema łyżkami posiekanego kopru. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nadziać ziemniaki masą rybną, ułożyć je w rondlu lub kamionce, polać śmietaną i zapiec w gorącym piekarniku. Przed podaniem posypać resztą posiekanego kopru. Podawać z surówką z kwaszonej kapusty. Babka z ryb morskich Ryby opłukać, oskrobać łuski, sprawić, odciąć głowy i płetwy, umyć. Ryby pokrajać, włożyć do rondla razem z obraną, opłukaną i pokrajaną w plastry cebulą, dodać masło, udusić. Po ostudzeniu wyjąć ości. Przygotowane filety ze śledzi (można śledzie zastąpić sardelą), uduszoną rybę razem z cebulą i kapary zemleć w maszynce. Masę wymieszać ze śmietaną, zieloną pietruszką i żółtkami. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z tartą bułką. Przygotowaną masę wyłożyć do wysmarowanej masłem lub oliwą formy, wyrównać powierzchnię. Upiec w piekarniku. Upieczoną babkę wyjąć na okrągły półmisek. Podawać z sosem chrzanowym i kwaszonymi ogórkami. [hasła pokrewne: ryba po grecku magdy gessler, ryba po grecku fit, ]