Ryba zapiekana w sosie beszamelowym
Ryba zapiekana w sosie beszamelowym . 75 dag ryby, 1,5 szklanki sosu beszamelowego, 3 łyżki utartego żółtego sera (najlepiej parmezanu), łyżka masła Ogniotrwały półmisek posmarować masłem, ułożyć na nim rybę w całości lub pokrajaną w dzwonka, obłożyć różyczkami kalafiora lub porami, zalać sosem, wygładzić powierzchnię, posypać utartym serem. Zapiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Podawać na tym samym półmisku, na którym zapieczono rybę. Jako dodatki ziemniaki z wody i zieloną sałatę lub sałatkę z pomidorów z cebulą i jabłkami. Ryby zapiekane w sosach różnych Ryby gotowane lub smażone, ułożone na półmisku wysmarowanym masłem lub oliwą, zalewa się gęstymi sosami, np. chrzanowym, pomidorowym, pieczarkowym, grzybowym, śmietanowym. Następnie wstawia się do gorącego piekarnika (można również posypać tartą bułką lub ostrym utartym serem). Ryby zapiekane podaje się z ziemniakami lub kluskami i z sałatkami lub surówkami z warzyw. [hasła pokrewne: , , jak obrać flądrę ]