Sałatka owocowa kruchych miseczkach

Posted in Uncategorized  by admin
September 19th, 2018

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru
  • żółtko
  • sól
  • 120 g masła
  • 100 g truskawek
  • 2 małe pomarańcze
  • 3 śliwki
  • 150 g winogron jasnych
  • 2 łyżki migdałów
  • limonka
  • świeża mięta

Na deskę wsyp obie mąki,cukier i szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Posiekaj. Wlej wodę oraz żółtko i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta zrób wałek o średnicy 5 cm, zawij go folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Truskawki pokrój w plastry, pomarańcze i śliwki w cząstki, a winogrona na połówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. Schłodzone ciasto pokrój w plastry 1- centymetrowe i wyłóż nimi formy do tartaletek. Połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp garstkę grochu lub fasoli. Piecz 10 minut. Zdejmij papier i piecz do zrumienienia kolejne 10 minut. Kiedy ciasto wystygnie wyjmij je z foremek. Do środka włóż owoce, posyp migdałami oraz listkami mięty. Tuż przed podaniem skrop odrobiną soku z limonki. [patrz też: pizzeria flamenco, jedzenie w bagażu rejestrowanym, ryba po grecku magdy gessler ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: jedzenie w bagażu rejestrowanym pizzeria flamenco ryba po grecku magdy gessler