Sałatka Yan Woon Sen
Składniki:
- 80 g makaronu z fasoli mung
- 60 g mielonego mięsa drobiowego
- 100 g krewetek koktajlowych
- 1 łodyga selera naciowego
- pół cebuli
- 1/4 opakowania grzybów mun
- 1 dymka
- 1 pomidor
- olej
- 2 ząbki czosnku
- liście kolendry
- 2 czerwone papryczki chilli
- cukier kokosowy
- limonka
- sos rybny
Grzyby i makaron przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Drobno pokrojone papryczki chilli bez gniazd nasiennych, obrany i drobno pokrojony ząbek czosnku, 1 łyżkę cukru kokosowego, sok z pół limonki oraz 3 łyżki sosu rybnego mieszamy w miseczce i odstawiamy na 10 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i przesmażamy na nim obrany i pokrojony w paski ząbek czosnku, uważając aby się nie spalił. W garnku zagotowujemy wodę, Ba sito wkładamy obrane i oczyszczone krewetki oraz mięso. Zanurzamy całość w kąpieli wodnej przez 2 minuty, odsączamy i przekładamy do miski. Podobnie robimy z makaronem i grzybami, ale kąpiel trwa 5 sekund. Dodajemy do mięsa. Dodajemy również pozostałe składniki i czosnek, wlewamy dressing i delikatnie mieszamy. Sałatkę dekorujemy kolendrą. [więcej w: maziec, pizzeria wieliczka, zupa rybna inaczej ]