Sałatka z muszlami i awokado
Składniki:
- 1 awokado
- pół puszki liczi
- 10 szt. makaronu typu duże muszle
- 50 g twarogu
- 1 łyżeczka śruty kakaowej
- sezam
- 1 cytryna
- olej sezamowy
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
Makaron gotujemy 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Awokado kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestkę. obieramy ze skórki i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Połowę awokado kroimy na plastry, drugą połowę miksujemy z twarogiem i kilkoma kroplami cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron napełniamy masą. Na półmisku układamy plastry awokado, owoce liczi i muszle. Całość polewamy resztą soku z cytryny i olejem sezamowym. Posypujemy sezamem, śrutą kakaową i przyprawiamy solą oraz pieprzem. [podobne: pizzeria flamenco, jedzenie w bagażu rejestrowanym, ryba po grecku magdy gessler ]