Salatka z wedzonej certy, fladry lub halibuta
Sałatka z wędzonej certy, flądry lub halibuta . Ryby obrać ze skóry, oczyścić, odciąć głowy, wybrać ości. Mięso pokrajać w kostkę. Obraną, opłukaną cebulę i jabłko drobno posiekać, skrapiając sokiem z cytryny. Seler ugotować i razem ze śliwkami pokrajać w paski, skropić pozostałym sokiem z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki z majonezem i posiekaną nacią pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę wyłożyć na półmisek, ozdobić listkami sałaty i pomidorami lub ładnie pokrajanymi strąkami czerwonej papryki. Podawać na kolację z pieczywem. 30 dag ryby, szklanka groszku konserwowego, cebula, jabłko, kilka śliwek marynowanych, 10 dag selera, cytryna, pół szklanki majonezu, sól, pieprz, pół pęczka naci pietruszki 40 dag ryby, 2 konserwowe ogórki, cebula, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, sól 30 dag ryby (mogą być mieszane), szklanka fasoli Jasiek, pół pęczka naci pietruszki, cytryna, 5-6 łyżek oliwy lu b oleju, sól, pieprz [przypisy: ryba po grecku przepis ewy wachowicz, w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz, ]