Schab w sezamie
Składniki na 4 porcje:
- 80 dag schabu bez kości
- 2 jajka
- pół szklanki mąki
- po 2 łyżki jasnego i ciemnego sezamu
- olej
- 3 pomidory
- ogórek
- pół sałaty
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz
Mięso myjemy, osuszamy kuchennym ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry tej samej grubości. Układamy je na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na płaskie kotlety. Każdy kotlet oprószamy przyprawami. Przygotowujemy 3 miseczki. Do jednej wbijamy jajka i rozkłócamy je widelcem. W drugiej umieszczamy mąkę. Do trzeciej wsypujemy bułkę tartą wymieszaną z ziarnami sezamu. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy 3 minuty z każdej strony. Podajemy z salatką z pomidorów, ogórków i sałaty. Skrapiamy ją oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
[więcej w: zupa segedyńska, gorący napój z araku, ryba o zapachu ogórka ]