Spring rolls’y z mango
Składniki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 pomidory
- 70 g kiełków fasoli
- pół mango
- pół pęczka dymki
- korzeń imbiru
- sos sriracha
- świeża kolendra
- 200 g makaronu vermicelli
- woda
- sos rybny
- 2 limonki
- 1 ząbek czosnku
- pół czerwonej papryki
- cukier
1,5 łyżki sosu rybnego, sok z limonek, ząbek czosnku pokrojony w cienkie plastry, pół drobno pokrojonej czerwonej papryki bez gniazd nasiennych oraz 2 łyżeczki cukru mieszamy w miseczce. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st. i pieczemy mięso przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia. Mięso rwiemy wzdłuż włókien na małe kawałki. W misce układamy kurczaka, drobno pokrojoną kolendrę i 3 łyżki sosu sriracha. Na zwilżony papier ryżowy układamy kurczaka, pomidory bez gniazd nasiennych pokrojone w słupki, kiełki fasoli, obrane i pokrojone w słupki mango, dymkę pokrojoną w 3 cm kawałki oraz imbir pokrojony w słupki i zwijamy go wg wskazówek na opakowaniu. Spring rollsy podajemy na zimno z sosem. [więcej w: maziec, pizzeria wieliczka, zupa rybna inaczej ]