Szaszłyki rybne
Składniki:
- 600 g filetów z białej ryby morskiej
- 300 g pomidorków koktajlowych
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej papryki
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 cytryna
- olej
- liść laurowy, sól, biały pieprz
- natka pietruszki
Filety z ryby umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, drobno posiekaj, dodaj sok z cytryny, 100 ml oleju, pokruszony liść laurowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Filety posmaruj marynatą, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Pomidorki i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę umyj. Paprykę pokrój na średniej wielkości kawałki, a pomidorki na połówki. Pieczarki oczyść, większe sztuki pokrój na ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałki ryby, pomidora, grzyby i paprykę. Piecz na rozgrzanym ruszcie lub smaż na patelni. Podawaj z kawałkiem cytryny i jasnym pieczywem. [więcej w: ryba w zalewie octowej, ryba z ikrą kołobrzeg, ryba po grecku przepis ewy wachowicz ]